Kuruluş
Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü açma başvurumuz 28/02/2024 tarihli YÖK yürütme kurulu kararı ile kabul edilmiştir. 2025-2026 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında ilk defa öğrenci kabul edilecektir.
Kazanılan Derece
Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Lisans Derecesi.
Program Profili
Eğitim süresi 4 yıl/8 dönem olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans programı kapsamında; Beslenme İlkeleri, Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Gıda Bilim ve Teknolojisi, Gıda Güvenliği ve Mevzuatı, Gastronomide Güncel Sorunlar ve Yaklaşımlar, Toplu Beslenme Sistemleri, Yiyecek ve İçecek Servisi, Yöresel Mutfak Kültürü, Gastronomi Sosyolojisi, Sürdürülebilir Gastronomi, Gastronomi ve Medya, Gastronomik Akımlar, Gastronomide İş Ahlakı, Baharat ve Kahve Kültürü gibi teorik derslerin yanı sıra; Temel Mutfak Uygulamaları I ve II, Tabak Sunum Sanatı, Sıcak Mutfak, Soğuk Mutfak, Unlu Mamul Üretim Teknikleri, İçecekler, Vejetaryen ve Diyet Mutfağı, Pastacılık, Yaratıcı Mutfak Uygulamaları ve Duyusal Analiz, Dünya Mutfak Uygulamaları, Moleküler ve Füzyon Mutfak Uygulamaları gibi çeşitli mutfak alanları ve kültürleri ile ilgili uygulamalı dersler de yer almaktadır. Ayrıca bölümde verilen teorik ve uygulamalı derslerin yanında İngilizce I-II, Yoğun İngilizce I-II-III-IV, Mesleki İngilizce dersleri ile uluslararası alanda rekabet edebilecek yabancı dil öğrenme imkânları sunulmaktadır. Diğer taraftan, Kariyer Planlama, Genel İşletme, Bireylerarası İletişim, Genel Pazarlama, Genel Ekonomi, Genel Turizm, Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi, Yiyecek ve İçecek Maliyet Analizi ve Kontrolü, Endüstriyel Mutfak Planlaması ve Tasarımı, Menü Planlaması, Örgütsel Davranış, İnsan Kaynakları Yönetimi, Misafir İlişkileri Yönetimi dersleri ile öğrencilerin gerek yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilmeleri gerekse kendi işletmelerini kurabilmelerine yönelik kazanımlar sağlanmaktadır. Akademik kariyer yapmak isteyen öğrenciler için ise Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem ve Teknikleri ile Akademik İngilizce dersleri için seçimlik ders imkânları sunulmaktadır. Bununla birlikte, 7. dönem sonunda gerekli şartları elde etmiş olan öğrenciler, 8. dönemle birlikte teorik olarak edindikleri bilgi, beceri ve yetkinlikleri sektörde kullanma ve geliştirme imkânına sahip olmaktadırlar. Böylece bölüm bazında teorik ve pratik yeterliliğe sahip yönetici adayları yetiştirilmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri
Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden mezun olan öğrenciler otel ve restoran mutfaklarında şef olabilmelerinin yanında bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde (restoran, mutfak ve barlarda) yönetici olabilirler. Aynı zamanda bu bölümden mezun olan bireyler kendi danışmanlık şirketlerini ve işletmelerini kurarak gastronomi uzmanı olarak hizmet verebilme imkânına da sahip olabilmektedir. Bununla birlikte; bölüm mezunları özel eğitim kurum ve kuruluşlarında eğitmen şef, belirli sınavlarda başarılı olabilmeleri sonucunda ise kamuda öğretmen veya akademisyen olarak istihdam edilebilmektedirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Gastronomi ve mutfak sanatları lisans programından mezun olan öğrenciler gerekli şartları sağladıkları takdirde başarı düzeylerine göre tezli veya tezsiz yüksek lisans ile doktora programlarına devam edebilmektedir.
TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi
Ek dosya için tıklayınız.
Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm Başkanı)
Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Reha KILIÇHAN
Elektronik Posta: rehakilichan@kayseri.edu.tr
Katalog Sorumlusu: Dr. Öğr. Üyesi Aykut Göktuğ SOYLU
Elektronik Posta: aykutsoylu@kayseri.edu.tr