1. Turizm ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramlar, ilkeler ve teoriler hakkında bilgi sahibidir.
2. Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası iş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma, gıda güvenliği ve kalite kontrol ile ilgili standartları anlatır.
3. İşletme ve yönetim fonksiyonlarını kullanarak, menü planlaması, yiyecek içecek maliyet kontrolü ve analizi yapar, ilgili mevzuata uygun olarak süreci yönetir.
4. Alanıyla ilgili çalışmalarda estetik ve sanatsal beceriler gösterir, gıda maddelerinin duyusal analizlerini yapar.
5. Yiyecek ve içeceklerin hazırlık, sunum ve servis edilme tekniklerini uygulamalı olarak anlatır.
6. Klasik ve modern mutfak uygulamalarını ve pişirme yöntemlerini gösterir.
7. Gıdaların özelliklerini ve besin değerlerini bilerek hammaddenin seçiminden tüketilmesine kadar geçen ürün yaşam evrelerinin tamamını hijyenik, sağlıklı ve etik ilkelere uygun şekilde yönetir.
8. Türk ve dünya mutfaklarının farklılık ve benzerliklerini karşılaştırarak ulusal ve uluslararası tüm reçeteleri hazırlar.
9. Değişen tüketici beklentilerini karşılamak üzere yaşam boyu öğrenen, yenilikçi ve eleştirel bakış açısıyla çözümler üretir.
10. B1 seviyesinde İngilizce (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) kullanma yetkinliğine sahiptir.
11. Alanın gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma yetkinliğine sahiptir.
12. Turizm sektöründe sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilme, hissedarları ve paydaşları eğitebilme becerisine sahiptir.
13. Takım çalışmasına yatkın olma, sorumluluk alabilme, proje üretebilme, liderlik yapabilme ve iç/dış paydaşlarla iletişim kurabilme yetkinliğine sahiptir.